Kaikkihan tietävät, että Joulupukki, Joulumuori ja lukuisa joukko tonttuja asustaa salaisuuksien verhoamalla Korvatunturilla.

"Onko Korvatunturi aivan oikeasti olemassa? on tavallinen kysymys, joihon Joulupukki apulaisineen törmää maailmalla.
"Onhan se olemassa, jo vainenkin!" vastaa Pukki. "Savukosken kunnasta suurin osa on asumatonta KorvatunturinMaata."

Missä Korvatunturi sijaitsee? Kuinka sinne pääsee?

Korvatunturin korvamerkit

Koordinaatit: 68°04′25″N, 029°18′55″E

Korkeus: 486 m

Sijainti: Suomen ja Venäjän rajalla erämaiden keskellä, Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella. 

Muoto: Korvatunturin huiput ovat muista alueen tuntureista poiketen terävät. Kaukaa katsottuna ne näyttävät aivan ketun tai suden korvilta. Korvatunturin erikoiseen muotoon on hyvä syy: nämä korvat kuulevat kaikkein pienimmätkin pohjoistuulen mukaan kuiskatut terveiset!

Etusivu - Korvatunturi - Savukoski 2

 

 

Korvatunturi - Korvatunturi - Savukoski

Kuinka päästä Korvatunturille?

Matkaa Korvatunturille lähimmästä kuntakeskuksesta Savukosken kirkonkylältä kertyy 135 km. Autolla pääsee Kemihaaraan asti, Urho Kekkosen kansallispuiston portille. Kemihaarasta on jatkettava matkaa autotta 20 km läpi kansallispuiston pästäkseen Korvatunturille. Moni vaeltaja on matkan taittanut joko patikoiden tai hiihtäen.

Korvatunturin salaisimpiin osiin, Joulupukin ja Joulumuorin yksityisalueelle, ei vieraita vastaanoteta. Täytyyhän Joulun salaisuudet säilyttää ja turvata tontuille työrauha! Huipulta löytyvän rajavartioiden taukotuvan vieraskirjaan voi kulkijat jättää terveisensä Joulupukille ja Joulumuorille ja ihailla  ympärille avautuvaa erämaamaisemaa. 

 

 

Hyvä tietää Korvatunturin matkaa suunniteltaessa

Paikalliset oppaat avuksi:

Talvella Korvatunturille pääsee tutustumaan esim. paikallisen matkailuyrittäjän kyyditsemällä moottorikelkalla. Unohtumattomia erämaaretkiä Korvatunturille järjestää mm. Hotelli Samperin Savotta ja Korvatunturin Retket.

Rajavyöhykeluvat:

Jos haluat mennä Korvatunturille asti, tarvitset rajavyöhykeluvan. Paikalliset oppaat hoitavat luvat puolestasi tai voit hakea sen itse sähköisesti osoitteesta www.raja.fiwww.suomi.fi tai tilaamalla luvan Lapin rajavartioston toimipisteistä. Lupa on ilmainen ja samaan lupaan voi liittää useampia samassa ryhmässä liikkuvia henkilöitä. Lupa on tarkoitettu kertaluontoiseen lyhytkestoiseen käyntiin Korvatunturilla.Kelkkailu - Korvatunturi - Savukoski 1

Korvatunturin tarina - Korvatunturi - Savukoski 1Merkityt reitit

Kemihaarasta lähtee 18 km pitkä merkitty retkeilyreitti Korvatunturin murustalle, josta aukeaa hieno näkymä Korvatunturille. Reitin varrella on mahdollisuus yöpyä Vieriharjun autiotuvassa tai Rakitsanojan kammissa. Korvatunturin reitti on ns. matkailupalvelureitti, jolla on mahdollista järjestää luvanvaraisia moottorikelkalla huollettuja hiihtovaelluksia. Tämä reitti ei johda rajavyöhykkeellä sijaitsevalle Korvatunturille etkä tarvitse rajavyöhykelupia päästäksesi ihailemaan Korvatunturin jylhää silhuettia.

Ennen vaellukselle lähtöä tutustuthan Metsähallituksen sivuihin Kemihaara-Korvatunturinmurusta-retkeilyreitistä (luontoon.fi).

Reitti on erämaisen sijaintinsa vuoksi vaativa. Korvatunturinmurustan reitille ei suositella lähtöä ilman omaa majoitetta, kompassia, karttaa ja säänmukaisia varusteita. Reitti kulkee pääosin kuuluvuusalueen katvealueella.

Korvatunturin murustan reitiltä jatkuu rajavyöhykkeelle aidan viereen johtava rajavartioston ja poronhoitajien käyttämä reitti, jota seuraamalla löytää Korvatunturille. Huomioithan, että rajavyöhykkeelle ei ole asiaa ilman asianmukaisia lupia. 

Give feedback