Näe & koe

Tutustu poronhoitoon

Poronhoitotyöt rytmittävät vuodenkiertoa KorvatunturinMaassa. Tule mukaan tutustumaan elinkeinoon.

Tiesitkö tämän poronhoidosta?

Poronhoito on perinteinen arktisen alueen kansojen elinkeino. Poro on ollut aikojen saatossa niin ravinto, kulkuneuvo kuin materiaali vaatteisiin ja tarvekaluihin. Ilman poroa olisi ollut hankala selvitä pohjoisessa. Poron ja poronhoidon merkitys alueella on merkittävä niin kulttuurisesti kuin elinkeinollisesti.

Poronhoitajien vuodenkierto rytmityy porotöiden ympärille, vaikka suurin osa poroista elää puolivillinä metsissä ja tuntureissa. Kevään tullen syntyvät vasat merkitään kesällä vasanmerkityksessä omistajiensa korvamerkkiin. Kesällä tehdään heiniä ja lehtikerppuja poroille ravinnoksi. Syyspuolella nostetaan jäkälää. Syystalvella porot kootaan erotuksiin, josta osa jatkaa eloa ja osa siirtyy ravintoketjussa eteenpäin. Poronliha on eettinen valinta ruokapöytään.

KorvatunturinMaassa porotöihin osallistuu koko perhe. Poroaidalla voit nähdä lastenvaunuja ja pieniä vauvoja kantorepuissa. Kulttuuriperintö siirtyy sukupolvelta toiselle luontevasti työn äärellä.

Matkailu tarjoaa poroelinkeinoon oman lisänsä. Porosafarit vievät rekikyydillä asiakkaat luonnon helmaan ilman savua ja saasteita. Porotilalla voi päästä lähikosketuksiin poron kanssa opastetusti ja turvallisesti.

Liikenteessä poron nähdessään kannattaa nostaa jalkaa kaasulta. Jos vahinko kuitenkin sattuu, ilmoitetaan siitä paliskunnan liikennevahinkoarviomiehelle joko suoraan, poliisin tai poroisännän kautta. Arviomies käy viipymättä tapahtumapaikalla tarkistamassa ilmoituksen vahingoittuneesta porosta sekä ottaa ylös vahingon osapuolten tiedot, tekee vahinkoilmoituksen ja ilmoittaa tapahtuneesta asianosaiselle poronomistajalle.

 

Alueen paliskunnat: Kemin-Sompio  Oraniemi  Salla

 

Poronhoitoon liittyviä historiallisia kohteita: 

Vintilän vanha erotusaita ja kämpänrauniot

Saarivaaran erotusaita Tanhuassa

 

 

 

Poroerotus Savukoskella
Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback