Tapahtumat

Porokilpailut

Kevättalvella voi tutustua eksoottiseen poro-urheiluun ja suopunginheittokilpailuihin. Tänä keväänä kisataan 23.3. Kuoskun Mustajängällä.

Kellonaika 23.03.2019

Tapahtumapaikka Kuoskun mustajänkä

Järjestäjä Kuoskun maamiesseura

Mitkä ihmeen porokilpailut?

Porourheilulla on pitkät perinteet. Kyläkilpailuja on järjestetty Savukoskella vuosikymmenet ja aina toisinaan mukaan on mahtuneet viralliset Poro Cupin osakilpailutkin. Porokilpailuissa pääset nauttimaan kutkuttavasta kisatunnelmasta olit sitten paikalla kilpailuihin osallistujana tai yleisönä. Mukaan mahtuu oheisohjelmaa koko perheelle ja kanttiini herkkuineen. Kannattaa ehdottomasti poiketa!

Kilpailuissa porot juoksevat yleensä 1000 m radan yhteislähtönä, sprinttikisassa matka on 201,12 m. Porokuskit ohjastavat ajokkaita poron perästä suksilta. Virallisissa kilpailuissa kuskin täytyy olla 16 -vuotta täyttänyt ja painaa varusteineen vähintään 60 kg. 

Porokilpailukauden huipentuma on vuosittain Inarissa järjestettävät Kuninkuusajot. Kuninkuusajoissa toisistaan ottavat mittaa niin kuskit, porot kuin suopunginheittäjät. Savukoskella on kisakunniaa tuonut aikain saatossa näistä kaikki. Nimekkäitä paikallisia kisakävijöitä ovat olleet mm. poromies Paavo Martin,  joka kasvatti monet maankuulut voittoisat kilpaporot. Paavon porojen nimissä on yhä vieläkin eniten kuninkuuksia Suomessa. Kuskeista pitkään ja menestyksellä on porojen perässä viihtynyt naiskuskien pioneeri Seija Matero.  Suopunkivoittoja paikallisista eniten on kahminut Seija Ollila ja suopunginheiton v. 2017 naisten Suomen mestari on Anne-Mari Kavakka. Myös miehet, nuoret ja lapset ovat kantaneet mestaruuksia ja komeita pokaaleja kisoista tuomisinaan. Porourheiluperinne elää ja voi hyvin.

Poro Cupin kisakalenteriin ja virallisiin porokilpailuiden sääntöihin voit tutustua täältä: https://porokilpailijat.fi/index.php/kilpailut/kilpailujensaannot

 

Savukosken porokisakalenteri 2019

La 23.3.2019 KUOSKU, Mustajänkä. Kilpailuiden järjestäjä Kuoskun maamiesseura. Kilpailu 1000 m radalla.

Su 24.3.2019 TANHUA,  Luirojoen jää. Kilpailuiden järjestäjä Tanhuan kyläseura. 

 

 

Give feedback