Tapahtumat

Sota asuu meissä kaikissa - Jari kosken valokuvanäyttely Seitajärvellä

Jari Koski tutkii "Sota asuu meissä kaikissa" -valokuvanäyttelyssään Seitajärven kylän partisaani-iskun ylisukupolvista traumahistoriaa.

Kellonaika 07.07 - 10.07.2024 Klo:15:00

Tapahtumapaikka Seitajärvi, Arajärven talo

Järjestäjä Jari Koski ja Seitajärven kyläläiset

Jari Kosken näyttelyn keskiössä ovat kylän jälkeläiset. Näin Koski pohtii omakohtaisia tuntemuksiaan: ”Partisaani-iskussa 7.7. 1944 Mirja-äitini oli 8-vuotias, kun hänet löydettiin pistimellä lävistettynä ruumiskasasta. Hän joutui näkemään kuinka oma äiti ja sisarukset teloitettiin ja isoisä Jalmari siepattiin kahden muun kyläläisen kanssa”.

Seitajärven lisäksi itärajamme tuntumaan tehtiin jatkosodassa useita vastaavia tuhotöitä. Partisaani-iskujen tekijät oli valjastettu pahuuden edustajiksi; heidän tekemänsä sotarikokset kohdistuivat etenkin lapsiin, naisiin ja vanhuksiin. Sodan jälkeen partisaanien epäinhimillisistä hirmutöistä vaiettiin, koska itänaapuria ei haluttu suututtaa.

Koskella ei ole valokuvia ruumiista vaan kylän jälkeläisistä eri sukupolvissa. Neuvostopartisaanit jättivät jälkeensä perhetragedioita sekä haavoittuneita mieliä. ”Kuvissani yritän käsitellä, sanoittaa ja ymmärtää käsityskyvyn ylittävää tekoa. ”Pohdin esimerkiksi sitä, olisiko minulla läheisiä, jotka eivät milloinkaan saaneet mahdollisuutta elää. Missä olisivat tätini tai serkkuni, jotka eivät edes päässeet syntymään.”, kertoo Koski.

Näyttelyn nimi haastaa pohtimaan, millä tavoin sota voi vaikuttaa eri sukupolviin ja kysymään, kuinka syvälle ja laajalle sodan vaikutukset ihmisyyteen ulottuvat.

Seitajärven tapahtumat ovat erityisen ajankohtaisia tällä hetkellä Venäjän käydessä häikäilemätöntä ja tuhoavaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Valokuvanäyttely on avoinna Seitajärvessä:
7.7 klo 12–19
8.7 klo 15–19
9.7 klo 15–19
10.7 klo 15–19

 

Jari Koski (s. 1957, Laihia) on Vantaalla asuva ja työskentelevä opettaja, kirjagraafikko, valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi kuvaamataiteen linjalta vuonna 1990, ja osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Give feedback