Tapahtumat

Tutustumispäivä erämaatila Tarkkalassa

Kellonaika 06.09.2023 Klo:13:00

Tapahtumapaikka Erämaatila Tarkkala

Järjestäjä Savukosken kunnan kulttuuritoimi

Tarkkalan tila on Savukoskella ainutlaatuinen Lapin sodan tuholta säilynyt asuinympäristö ja kulttuurihistoriallisesti arvokas esimerkki suomalaisesta erämaa-asumisesta.

Tarkkalan erämaatilan vaiheet liittyvät tiiviisti Lapin savottaperinteeseen. Vaikka se sijaitsi keskellä erämaata tiettömien taipaleiden takana, ei sitä asuttamisen alkuvuosina mielletty syrjäiseksi. Koko koilliskairassa oli vähän oikeita teitä, mutta juuri täällä kulkivat Sompion keskeiset savotta- ja porotiet. Tarkkalan lähistöllä oli suuria savotoita ja monet poro- ja savottamiehet, metsästäjät, postinkuljettajat, laukkuryssät ja Ruijan ja Kantalahden kulkijat ovat pitäneet tilalla kortteeria.

Avaamme pitkästä aikaa Tarkkalan ovet kaikille halukkaille tutustujille. Tutustumispäivänä on läsnä myös Lapin Maakuntamuseon amanuenssi, rakennetun kulttuuriympäristön asiantuntija, Jani Hiltunen.

Ovet ovat avoinna klo 13-15

Huom! Älä käytä GoogleMapsin ajo-ohjetta, koska se johdattaa perille vanhaa ja erittäin huonokuntoista tietä pitkin.

Ajo-ohje:
Savukosken keskustasta 3,5 km Pelkosenniementietä (reitti 965) kohti Pelkosenniemeä. Käänny oikealle Kivitunturintielle. Aja Kivitunturintietä n. 15,5 km ja käänny opasteen mukaisesti oikealle Tarkkalantielle. Ajettuasi noin 5,5 km, käänny opasteen mukaisesti vasemmalle ja kulje n. 1 km, kunnes olet perillä.

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Give feedback