Mitä paikalliset ihmiset tekevät? Asutaanko siellä igluissa? Käy kurkistamassa minkälaista on tavallisen asukkaan KorvatunturinMaa.

Elinkeinot

Kuosku - Korvatunturi - Savukoski 3

Elävää maaseutua

Poronhoito, maa- ja metsätalous ja luontaiselinkeinot ovat elävän maaseudun kulmakiviä. Savukoski on alkutuotantovaltainen paikkakunta. Kunnan elinkeinorakenteesta noin 37 % on alkutuotantoa.

Poronhoidolla on suuri merkitys myös kulttuurisesti. Alueella toimii kolme paliskuntaa, joista suurin on samalla Suomen suurin paliskunta, Kemin-Sompio, jossa Joulupukinkin porot pääosin palkivat. 

Palvelut ovat alueen suurin elinkeinoryhmä noin 58 % osuudella. Suurin työllistäjä on Savukosken kunta. Metsähallitus ja matkailu työllistää myös paikallisia.

Päivähoito ja koulutus

Elämä Savukoskella - Korvatunturi - Savukoski 2

Päivähoito

Savukosken kunnassa lapsikeskeistä päivähoitoa tarjoaa kirkonkylällä toimiva uusi ryhmäperhepäiväkoti, joka tarjoaa koko- ja osapäivähoitoa, tarvittaessa myös ilta-, yö- ja viikonloppuaikoina. Lue lisää päivähoidosta.

Perus- ja toisen asteen koulutus

Korvatunturin koulu ja Savukosken lukio tarjoavat turvallisen alun opiskelupolulle aina esikoulusta valkolakin päähän painamiseen saakka. Lue lisää Korvatunturin koulusta.

Vapaa sivistystyö

Paikkakunnalla toimii aktiiviset Kemijärven kansalaisopiston opintoryhmät. Laadukkaita musiikkiopintoja on mahdollista suorittaa Koillis-Lapin musiikkiopiston kautta. 

Aktiivinen harrastustoiminta

Elämä Savukoskella - Korvatunturi - Savukoski 1

Vapaa-ajalla on mahdollista osallistua monenlaiseen harrastustoimintaan.

Eri ikäisille on tarjolla harrasteryhmiä ja tapahtumia, joihin voi halutessaan lähteä mukaan.

Nuorisojärjestöistä Partiolippukunta Korvatunturin Kävijät järjestää viikottaista ikäkausitoimintaa, leirejä ja retkiä.  VPK tarjoaa toimintaa niin lapsille, nuorille kin aikuisillekin. Savukosken MLL on aktiivinen toimija lasten ja laspsiperheiden asioissa. Kulttuuriharrastuksissa Rösölänperän Ruppanoiden näytelmäporukka ja Savukosken kuoro antaa tilaa esittävän taiteen harrastamiselle. Eläkeliitto tarjoaa virike- ja harrastetoimintaa senioreille. Liikunnan iloa pääsee kokemaan mm. Savukosken Kuohun ja Korvatunturin Pallon toiminnassa. Lisäksi aktiiviset kylä-, metsästys-, maamies- ja muut seurat tarjoavat asukkaille osallistumisen mahdollsuuksia paikkakunnalla.

Luontosuhde

Marjastus - Korvatunturi - Savukoski 2

Paikallisilla ihmisillä on kiinteä luontosuhde.

Vaihtelevat vuodenajat rytmittävät elämää KorvatunturinMaassa. Kesällä marjastetaan ja kalastetaan, syksyllä metsästetään, talvella käydään pilkillä. Luonnon antimet rikastuttavat ruokapöytää ja niistä ollaan ylpeitä. Savukosken alueella on vahvat eräkkulttuuriperinteet.

Vaihtelevan luonnonvalon määrä vaikuttaa monen sisäiseen rytmiin. Kesällä keskiyön auringon valaistessa aivan kuin unen tarvekin vähenisi. Talvella kaamoksen aikaan ei päivänvaloa paljoa ole, mutta puhdas lumi, kuutamo, tähtitaivas ja ajoittain voimakkaina loimuavat revontulet luovat oman tunnelman ja värimaailman. 

Paikallisilta nuorilta kysyttäessä he vastaavat metsän ja luonnon läheisyyden olevan parasta paikkakunnalla. 

 

Seurakunta

Elämä Savukoskella - Korvatunturi - Savukoski 5

Yhteinen seurakunta naapuripitäjä Pelkosenniemen kanssa

Pelkosenniemen seurakunta erotettiin Sodankylän emäseurakunnasta Suomen Senaatin päätöksellä 21.11.1916. Samanaikaisella päätöksellä itsenäistyi myös Savukosken seurakunta, joka liittyi 1931 Pelkosenniemeen. Seurakunta on rajaseurakunta Venäjän rajalla

Seurakunnalla on kaksi työpistettä: Pelkosenniemellä kirkko, seurakuntakoti, jossa kirkkoherranvirasto. Savukoskella on rajakirkko/työkeskus. Molemmilla paikkakunnilla on hautausmaa.

Savukosken kirkon seinää koristaa kuvanveistäjä Upi Kärrin veistämä puureliefi Vuoroveisuu.

 

Give feedback