Näe & koe

Tanhua

Tanhua on aktiivinen kylä Sodankylän ja Savukosken kuntien puolivälissä kauniin, puhtaan ja vesistörikkaan luonnon keskellä. Molempiin kuntakeskuksiin on kylältä matkaa 45 km, Lokkaan 38 km.

Sijainti

99640Tanhua

KÄYNTIKOHTEITA TANHUASSA

Messula

Tanhuasta löytyy kylän sykkivä sydän, talkoovoimin rakennettu kylätalo Messula. Messulassa järjestetään ympäsi vuoden monenmoista toimintaa tansseista kokouksiin, kerhoista liikuntatempauksiin. Messulan tapahtumista lisää https://www.messula.fi/wb/index.php

Saarivaaran poroerotusaita

Saarivaaran vanha poroaita on entisöity museoviraston toimesta ja se lienee sijainnut nykyisellä paikallaan jo 1700-luvun loppupuolelta. Suurimmillaan vuosisadan vaihteessa poroja on tuotu erotukseen noin sadan kilometrin säteeltä ja enimmillään niitä on erotuksessa ollut 10 000-20 000 päätä. Koska palkisissa ei vielä ollut raja-aitoja, poroja tuli myös naapuripalkisista Oraniemen palkisen jäkälämaille. Saarivaaran poroerotusten kulta-aika päättyi vuosina 1917-1918. 1930-luvulla Saarivaaran poroerotusaidan lähistölle rakennettiin neljä porokämppää. Kämpät olivat erotusten aikaan täynnä väkeä. Asustelijoita niissä oli muulloinkin, mm, aidankorjaustöiden ja hihnavasotuksen aikaan. Yhtä kämpistä käytettiin palkisen kokouspaikkana, siksi sitä nimitettiinkin palkisen kämpäksi. Kämpistä kaksi kunnostettiin vuosina 1991-1992. Kämpät ovat avoimia ja niitä voi vapaasti käyttää.

 

Angelvaara

Alimmaisen Angelvaaran kävelyreitti kiertää noin 3,3 km mittaisen lenkin Alimmaisen Angelvaaran metsäisissä maisemissa. Angelvaaran huipulta (korkeus 335 m) on huikaisevat näkymät joka suuntaan. Reitin varressa Angelvaaran laella on vanha palovartijan maja, joka toimii autiotupana. Majalla on WC ja polttopuuvarasto. Reitin alkupäässä on tulipaikka. Märkä suo-osuus on pitkostettu.

Ulkoilureittiluokitus: Vaativa. Reitillä jyrkkiä nousuja. Sateella polku on liukas.

Ajo-ohje: Tanhuan kylästä ajetaan maantietä n. 2,5 km Savukosken suuntaan, josta kääntyy metsäautotie vasemmalle (viitta), ajetaan n. 2,5 km, oikealle risteää metsätie, joka vie tulipaikalle.

 

hietavaaran reitti ja Markkinaseljän kota

Reitti Markkinaseljän kodalle lähtee Metsuritalon nurkalta, parkkipaikalle voi jättää auton. Markkinaseljän kodalta keltaisin nauhoin merkitty reitti kulkee Hietavaaralle, jossa on kymmeniä vuosia vanha tulipaikka. Hietavaaralla nuoriso myös vietti juhannuksia. Vaaralta reitti jatkuu osittain kostean maaston halki Hietavaaran rantaan, jossa on uimapaikka. Paluumatka kulkee hetken entistä saksalaisten rakentamaa tiepohjaa takaisin Tanhuaan.

Talvisin Tanhuan Kyläseura pitää hiihtolatua auki. Reittiesitteitä on Tanhuan kaupalla.

Palvelut

Kylästä löytyy päivittäistavarakauppa, polttoaineenjakelu, kesäisin avoinna oleva kioski ja majoituspalveluja.

 

Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback