Näe & koe

Tarkkalan erämaatila

Tarkkalan tila on Savukoskella ainutlaatuinen Lapin sodan tuholta säilynyt asuinympäristö ja kulttuurihistoriallisesti arvokas esimerkki suomalaisesta erämaa-asumisesta.

Sijainti

Tarkkalantie
98800Savukoski

Pala paikallishistoriaa

Tarkkalan erämaatilan vaiheet liittyvät tiiviisti Lapin savotta-perinteeseen. Tarkkala kuuluu niihin harvoihin 1900-luvun alun rakennuksiin, jotka säästyivät tuholta Lapin sodassa. Tarkkalan ensimmäinen isäntä oli Aleksanteri Starck, joka saapui seudulle vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa jo 1800-luvun lopulla ja toimi mm. oikeudenpalvelijana, postinkuljettajana ja lautamiehenä. Sittemmin tila siirtyi Riikosen suvulle, kun tammikussa 1921 tilalle muutti räätäli Juho Heikki Riikonen vaimonsa Johanna os. Sierinemen ja kymmenen lapsensa kanssa. Riikosen suvun toimesta tila on ollut ympärivuotisessa käytössä 1980 -luvulle saakka.

Vaikka Tarkkalan tila sijaitsi keskellä erämaata tiettömien taipaleiden takana, ei sitä asuttamisen alkuvuosina mielletty syrjäiseksi. Koko koilliskairassa oli vähän oikeita teitä, mutta juuri täällä kulkivat Sompion keskeiset savotta- ja porotiet. Tarkkalan lähistöllä oli suuria savotoita ja monet poro- ja savottamiehet, metsästäjät, postinkuljettajat, laukkuryssät ja Ruijan ja Kantalahden kulkijat ovat pitäneet tilalla kortteeria.

Tila on entisöity masiivisessa restaurointiurakassa Savukosken kunnan, Museoviraston, työhallinnon ja Lapin TE-keskusken toimesta vuosina 2004-2006.

Tarkkalan pihapiiri on perinteiseen peräpohjalaiseen tapaan rakennettu avoimeksi, ja pihan keskellä oleva asuinrakennus ja navetta sijaitsevat suoraan toisiaan vastapäätä. Pihan reunalla on tulipaikka ja vieressä virtaa kirkasvetinen Kuisjoki. Jokivarteen on siirretty sauna Kotaseljän tulipalossa tuhoutuneelta kämpältä.

Tarkkalan pihapiiriin pääsee tutustumaan omatoimisesti. Saunan voi varata käyttöönsä Savukosken kunnan verkkokaupasta.

Tarkkalaan on Savukosken kirkonkylältä matkaa noin 25 km.

Huom! Älä käytä GoogleMapsin ajo-ohjetta, koska se johdattaa perille vanhaa ja erittäin huonokuntoista tietä pitkin.

Ajo-ohje:
Savukosken keskustasta 3,5 km Pelkosenniementietä (reitti 965) kohti Pelkosenniemeä. Käänny oikealle Kivitunturintielle. Aja Kivitunturintietä n. 15,5 km ja käänny opasteen mukaisesti oikealle Tarkkalantielle. Ajettuasi noin 5,5 km, käänny opasteen mukaisesti vasemmalle ja kulje n. 1 km, kunnes olet perillä.

Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback