Näe & koe

Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuistosta löytyy mystinen Joulupukin kotitunturi, mutta myös paljon muuta.

Sijainti

Korvatunturintie 1062
98830Savukoski

Vaella UK-puistossa Joulupukin jalanjäljillä, aina Korvatunturille saakka

Urho Kekkosen kansallispuisto on päiväretkeilijöiden ja vaeltajien paratiisi. Pyöreälakiset tunturit, sankat metsät ja laajat aapasuot kutsuvat kokoamaan voimia luonnossa liikkumisesta ja nauttimaan eurooppalaisittain ainutlaatuisen erämaan tunnelmista.

Urho Kekkosen kansallispuisto eli Koilliskaira on Länsi-Euroopan viimeisiä erämaa-alueita. Kansallispuisto perustettiin v. 1983 suojelemaan Metsä-Lapin ja Perä-Pohjolan metsä-, suo- ja tunturiluontoa ja turvaamaan luontaiselinkeinojen, lähinnä porotalouden sekä perinteisen retkeilyn edellytykset.

Urho Kekkosen kansallispuistosta löytyvät Metsä-Lapin uljaimmat maisemat. Kymmenien loivasti pyöristyneiden tunturien laet ovat karuja ja puuttomia paljakoita. Tuntureita halkovat harvaa petäjikköä kasvavat kurut ja komeat jäkäläkankaat. Nuorttin kurulaaksossa on paikoin suorastaan eteläistä rehevyyttä.

UK-kansallispuisto on erämaaeläimistömme turvapaikkoja. Puistossa tallustelee karhuja, ahmoja ja saattaapa susikin poiketa Venäjän puolelta. Maakotka ja saukko kuuluvat puiston vakinaisiin asukkaisiin, mutta tavallisemmin puistossa näkee poroja, jäniksiä, hirviä ja kettuja. Poronhoidolla ja eränkäynnillä on alueella pitkät perinteet. Poronhoito on nykyisinkin alueen keskeinen elinkeino. Koilliskaira on ollut retkeilijöiden suosimaa aluetta jo 1950-luvulta lähtien, ja tänä päivänä se on maamme suosituimpia eräretkeilyalueita.

Kansallispuiston suosituilla lähialueen merkityillä reiteillä on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn ympäri vuoden. Saariselän-Kiilopään alueella on huollettuja latuja n. 250 km ja merkittyjä kesäreittejä lähes saman verran. Suosituimmat lähtöpaikat kansallispuistoon ovat Saariselkä ja Kiilopää sekä Aittajärvi ja Raja-Jooseppi puiston pohjoisosissa. Vuotsosta puistoon pääsee Orposen kautta ja Savukoskelta Kemihaarasta tai Tulppiosta. Puiston erämaaosilla ei ole merkittyjä reittejä lukuunottamatta Nuorttin retkeilyreittiä ja ikivanhaa Ruijanpolkua. Suosituimmilla vaellusreiteillä ja erityisesti tupien välillä on kuitenkin paikoin vankkoja polkuja. Vaikka liikkuminen kansallispuistossa on vapaata, suositellaan käyttämään olemassa olevia polkuja. Kartta ja kompassi on ehdottomasti oltava mukana ja niiden käyttö on hallittava. Pelkkä GPS ei erämaassa välttämättä riitä. Retkeilijöitä varten on rakennettu lukuisia päivä-, autio- ja varaustupia sekä kammeja.

Kansallispuiston asiakaspalvelupisteet palvelevat ja neuvovat alueeseen liittyvissä asioissa. 

Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback