Näe & koe

Nivatunturi

Tunturimaisemat valloittavat. Savukosken ja Pelkosenniemen kuntien rajalla sijaitsevalle Nivatunturille voi kiivetä tolppamerkkejä seuraten. 

Sijainti

Nivatunturi
988800Savukoski

Lähde patikkaretkelle tunturiin

Nivatunturin retkeilyreitti on reittiluokitukseltaan vaativa, mutta käymisen arvoinen päiväretkikohde. Reitin pituus on noin 2,5 km suuntaansa. Erittäin vaativaksi sen tekee jyrkät nousu ja rakkakivikot. Reitillä ei ole pitkoksia tai portaita ja se on merkitty maastoon paalumerkein.

Nivatunturin huipulla on uusi päivätupa, vanha palovartijan maja, huussi ja liiteri. Päivätuvassa on kamina, kaasuhella ja laveri. Tuvan pihalla on nuotiopaikka. Vesipistettä reitillä ei ole, joten juomaa kannattaa varata riittävästi mukaan jo lähtiessä. Hulppeat tunturimaisemat palkitsevat patikoijan. Tunturin päällä on mukavia varvikkotasanteita, joihin voi pystyttää teltan.

Savukosken puolelta uuden reittilinjauksen alkupiste on Männiköntiellä. Savukosken keskustasta 9,5 km Pelkosenniemen suuntaan (reitti 965). Männiköntie kääntyy oikealle. Reitin alkupisteeseen on risteyksestä n. 10 km. Maastoreitti on uusi, eikä sille ole vielä syntynyt näkyvää polkua. Paalumerkkejä on seurattava tarkasti ja kivikkoista reittiä edettävä varoen.

Vanha reittilinjaus alkaa Materoseläntieltä, ja se on edelleen kuljettavissa. Tie on kuitenkin erittäin huonokuntoinen, joten suositeltava aloituspaikka Savukoskella on Männiköntiellä.

Pelkosenniemen puolelta reitti kulkee Matalaisentien kautta. Matalaisentietä ajetaan noin 16,5 km reitin alkuun.
Reitin pituus lähtöpisteiltä tunturin laelle on n. 2,5 km. Nivatunturin reitti ei ole rengasreitti.

Nivatunturi on upea päiväretkikohde tiirailla maisemia ja ihailla keskiyön aurinkoa tai ruskaa. Revontulikauden alussa varmasti loistava paikka bongailla taivaalle revontulinäytöksiä. Kaikki kolme reittiä tunturin laelle ovat erittäin vaativia, eikä niitä sen vuoksi suositella huonojalkaisille.

Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback