Näe & koe

Nivatunturi

Tunturimaisemat valloittavat. Savukosken ja Pelkosenniemen kuntien rajalla sijaitsevalle Nivatunturille pääsee tolppamerkittyä reittiä kahta kautta. 

Sijainti

Nivatunturi
988800Savukoski

Lähde patikkaretkelle tunturiin

Nivatunturin retkeilyreitti on ehdottomasti käymisen arvoinen. Ulkoilureittiluokka on vaativa, mutta pituus passeli päiväretkikohteeksi, noin 2,5 km suuntaansa. Vaativaksi reitin tekee nousu ja rakkakivet. Reitillä ei ole pitkoksia tai portaita ja se on merkitty maastoon paalumerkein. Nivatunturin huipulla on vanha palovartijan maja, huussi ja liiteri. Puutilanne oli niukka, joten kannattaa varata polttopuuta jos aikoo tulistella.

Palovartijan majassa on kamina ja laveri. Vesipistettä reitillä ei ole, joten juomaa kannattaa varata riittävästi mukaan jo lähtiessä. Hulppeat tunturimaisemat palkitsevat patikoijan. Tunturin päällä on mukavia varvikkotasanteita, joihin voi pystyttää teltan.

Nivatunturiin reitin alkuun pääsee Savukoskelta Lunkkauksen tuntumasta ajamalla Materoseläntietä tien loppuun eli noin 10 km. Tie on heikohko, joten aivan olemattomalla maavaralla varustetulla autolla sinne ei kannata lähteä. Vaihtoehtoinen reitti kulkee Matalaisentien kautta Pelkosenniemen puolelta. Matalaisentietä ajetaan noin 16,5 km reitin alkuun. Tämä tie on pidempi, mutta hieman parempi.

Reitin pituus on molemmista suunnista sama, noin 2,5 km suuntaansa. Upea päiväretkikohde tiirailla maisemia ja ihailla keskiyön aurinkoa tai ruskaa. Revontulikauden alussa varmasti loistava paikka bongailla taivaalle revontulinäytöksiä.

 

Huom! Nivatunturin reittiä kunnostetaan kesällä 2022. Kunnostustöiden takia palovartijan maja toimii rakennustarvikkeiden varastona ja siellä ei voi oleilla. Kesän aikana Nivatunturiin rakennetaan uusi päivätupa ja huipulle merkitään uusi reittilinjaus Savukoskelta Männiköntien kautta. Kunnostushanke on Savukosken ja Pelkosenniemen kuntien yhteinen. Pahoittelemme mahdollista kunnostustöistä johtuvaa häiriötä alueella.

Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback