Tekemistä

Marjastus ja sienestys

Savukosken alue on liki kokonaan luomusertifioitua aluetta. Yöttömän yön valosta marjat saavat voimaa!

Makoisat marjat tarjoavat arktisia aromeja ruokapöytään

Kesän ensimmäisenä kypsyvää jänkien kellanoranssia kuningasmarjaa paikalliset kutsuvat hillaksi. Muita nimiä tuolle arktiselle vitamiinipommille on lakka ja suomuurain. Hilla on arvostettu marja, jota tarjoaa myös hyvän tulonlähteen ahkerille marjastajille. Tämän jalon marjan siemenöljy on myös kosmetiikassa käytetty raaka-aine. KorvatunturinMaan laajat erämaa-alueet tarjoavat lukuisia hillasoita koluttaviksi. Ja jos nyt jostain syystä ei sattuisi marja-apajaa löytämään, niin jängillä rämpiminen on oivaa kuntoliikuintaa. Suosittelemme!

Mustikkan erinomaiset terveysvaikutukset on tunnettu vuosisatoja. Hienon makunsa ansiosta mustikkasta on moneksi. Myös mustikan versot ovat haluttua yrttiraaka-ainetta. Paikkakunnalla tavataan kesäisin myös kaukoidästä tulevia marjanpoimijoita, jotka kantavat kortensa kekoon mustikkasaaliin talteen saamiseksi. Tämä takaa elintarviketeollisuudelle raaka-aineen saatavuuden.

Puolukka, tuo kirpeä punaposki, kuuluu monen arkiruuan kylkeen.  Perinteinen poronkäristys aivan huutaa makeaa puolukkahilloa kylkeensä. Puolukasta valmistuu myös makoisat mehut ja monen lapsen lempiherkku -lappapuuro, jota vispipuuroksikin kutsutaan. Kesän kääntyessä syyspuolelle suuntaavat marjastajat sankot heiluen puolukkamättäille, eikä suotta.

Variksenmarja eli kaarnikka on kanervakasveihin kuuluva varpukasvi, jonka sinisenmustat marjat muistuttavat ulkonäöltään hieman mustikkaa. Tämän marjan pohjoinen lajike on suosittu mehujen ja viinien raaka-aineena. Myös kanalinnut ovat ahneita marjoille.

Paikkakunnalla toimiva Osuuskunta KorvatunturinMaa jalostaa luomumarjoista ruokapöydän luxusta, makeita marjakastikkeita. Osuuskunta toimii myös marjojen ostajana ja kesäisin marjojen vastaanottopisteen ja pakastehallien välillä käykin kova kuhina, kun uutta satoa vastaanotetaan marjastajilta jalostettavaksi.

Yhtä kaikki, marjastus on monelle paikalliselle tärkeä tulonlähde ja marjat tärkeä osa ruokavaliota. Ilman C-vitamiinia ei pohjoisessa pärjää.

 

 

 

Kaupat, Kauppa ja palvelut, Lahjat- ja erikoistavarat

040 728 5238
Tekemistä

Muuta tekemistä

Give feedback