Tekemistä

Pyöräily

Savukosken alue tarjoaa runsaasti asfaltti- ja sorateitä sekä polkuja pyöräilyyn. Myös Urho Kekkosen kansallispuistossa maastopyöräily on tietyin osin sallittua. Tule, koe ja ihastu!

Vinkkejä pyöräretkeen

Savukosken alue tarjoaa luonnonrauhaa ja lukemattomia kilometrejä poljettavaksi. Paikallisista yrityksistä löydät vuokravälineet, kuljetuspalvelut, majoitus- ja ravintolapalvelut -ja avun tarvittaessa. Ohessa muutama kohdevinkki helpottamaan retkien suunnittelua.

 

Savukoski on mukana Arctic by Cycle retkipyöräverkostossa

Maastopyöräily - Korvatunturi - Savukoski 4 Maastopyöräily - Korvatunturi - Savukoski 5

Arctic by Cycle retkipyöräverkosto tarjoaa noin 3.000 km valmiiksi kuvailtuja pyöräreittejä Lapissa. Savukosken alueelle on merkitty kaksi rengasreittiä, joiden englanninkielisiin reittikuvauksiin pääsee tutustumaan oheisista linkeistä.

Savukoski-Pelkosenniemi rengasreitti tarjoaa 137 km pyöräiltävää Savukosken ja Pelkosenniemen kuntakeskusten välillä. Tämän reitin ohjeellinen kulkuaika on 2-3 päivää. Reitin varrella poiketaan historiallisella Tarkkalan erämaatilalla. Tarkkalan varaussauna kutsuu pyöräilijää omatoimiseen saunahetkeen. Saunan varaukset voit tehdä kätevästi kunnan verkkokaupasta.

Korvatunturi rengasreitti on 301 km pitkä pyöräreitti erämaissa, jonka kiertoon saa varata 5-7  päivää. Reitti poikkeaa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Halutessasi voit yhdistää retkeen jalan tapahtuvan Korvatunturin valloituiksen. Korvatunturi sijaitsee rajavyöhykkeellä jonne mennäksesi tarvitset aina rajavyöhykeluvan. Lisää Korvatunturin vaelluksesta ja  sivulta Tietoa Korvatunturista.

 

Seitajärven museotie

Seitajärven museotie soveltuu päiväretkikohteeksi. Noin 13 km pitkä hiekkatie alkaa Sodankylän ja Savukosken väliseltä seututie 967:ltä Värriön kylän kohdalta ja johtaa Seitajärven kylään. Värriöllä, lähellä Seitajärventien alkupistettä, on sillan pielessä P-paikka ja käymälä.

 

Miekkakoski

Miekkakoski on luonnonkaunis retki- ja kalastuskohde Kemijoella Savukosken kirkonkylän tuntumassa. Kosken molemmilla rannoilla on hyvin varustetut tauko- ja tulipaikat, jotka sopivat myös pyöräretken etapiksi. Itäpuolen tulipaikalle pyöräillään Savukosken kuntakeskuksesta Soklintietä, josta käännytään itään Kivitielle. Kivitien P-paikalle matkaa kylältä tulee noin 4,3 km. Länsipuolle päästäkseen ajetaan Sallantietä Kemijoen yli, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Miekkavaarantielle. Matkaa länsipuolen tulipaikalle tulee kylältä noin 11,3 km ja reitin varrella voi poiketa Salpalinjan sotahistoriallisella kävelypolulla Sarvilammen kohdalla. Maastopyöriä ja fatbikeja Savukosken kirkonkylällä vuokraa Loma-Joosula ja Hotelli Samperin Savotta, josta voi kysellä myös opastettuja pyöräretkiä niin Miekkakoskelle kuin muuallekin.

 

Kairijoen seutu

Kairijoen ympäristöstä löytyy paljon metsäteitä ja uria, jotka polveilevat komeissa jokimaisemissa. Kalastamaan uusille kalapaikolle pääseet kätevästi maastopyörällä ja jokivarressa on useita laavuja ja tulistelupaikkoja. Alueen maastopyörä- ja välinevuokraus, sekä muut matkailupalvelut löytyy Kairijoen Eräkeskuksesta.

 

Tulppion seutu

Tulppion ympäristössä soratiet ja polut kutsuvat pyöräilijää erämaan rauhaan. Retkikohteeksi voi valita esimerkiksi Samperin veturitien kohteista Suttikämpän tai Jänesojan pumppu-aseman, tai suunnata pyörällä kurkistamaan Urho Kekkosen kansallispuistoa ja Nuorttin retkeilyreittiä. Alueen maastopyörä- ja välinevuokraus Tulppion Majoilta.

 

Kirkonkylä-Routsukainen-Martti

Savukosken lähikohteista mukava päiväretkikohde on myös Martin lähellä sijaitseva Routsukainen. Kuntakeskuksesta Routsukaiselle fillaroidessa suunnataan ensin Sallantietä Kuoskuun päin. Kemijoen ylityksen jälkeen käännytään vasemmalle Miekkavaarantielle, joka haarautuu edelleen Routsukaisentieksi. Matkaa kirkonkylältä Routsukaisen patikkareitin alkuun on noin 25 km. Lyhyen patikoinnin kruunaa upeat maisemat ja Routsukaisen laesta löytyy kota ja käymälä. Matkaa patikkareitn alusta Martille reittiä Routsukaisentie-Maskaisentie-Värriöjoentie tulee noin 13 km. Reitti kulkee metsäautoteitä pitkin ja rengasreittiä etsivä voi pyörällä Martilta takaisn Savukoskelle päällystettyä Korvatunturintietä pitkin. Rengasreittinä kirkonkylä-Routsukainen-Martti-kirkonkylä matkaa kertyy noin 64 km. Pyöräreittiä ei ole merkitty maastoon, joten kannattaa tutustua alueen karttaan ennen retkelle lähtöä. Martilla matkailijoita palvellee Korvatunturin Kotikontu. Savukosken kirkonkylällä mm. Loma-Joosula ja Hotelli Samperin Savotta.

 

Pyöräily Urho Kekkosen kansallispuistossa

Kesäaikaan pyöräily on sallittua Savukosken puolella maasto-urilla väleillä:

Kemihaara-Peskihaara-Keskipakat
Kemihaara-Mantoselkä
Kemihaara-Rakitsat

Kemihaara sijaitsee noin 100 km pohjoiseen Savukosken kirkonkylältä. Kansallispuiston Savukosken puoli on erämaa-aluetta, jossa maasto on paikoin haastavaa ja matkapuhelimen kuuluvuusalueissa on puutteita. Kansallispuistoon suunnatuille retkille tulee varustautua vaihteleviin eräolosuhteisiin sopivilla varusteilla. Lue lisää Urho kekkosen kansallispuiston aktiviteeteista luontoon.fi -sivuilta.

 

Vuokravälineet ja kuljetukset

Vuokrapyöriä ja kuljetuksia voi tiedustella paikallisista yrityksistä, kuten Hotelli Samperin Savotasta ja Loma-Joosulasta Savukosken kirkonkylällä, Kairijoen Eräkeskukselta tai Tulppion majoilta.

Baarit ja pubit, Hotellit, Kahvilat ja konditoriat, Kauppa ja palvelut, Kokouspalvelut, Lahjat- ja erikoistavarat, Lomamökit ja -kylät, Lounasravintolat, Matkailu, majoitus ja ravintolat, Ohjelmapalvelut, Ravintolat, Välinevuokraus, Yökerhot

(016) 841 351

Baarit ja pubit, Eräkämpät, autio- ja varaustuvat, Kahvilat ja konditoriat, Kauppa ja palvelut, Kioskit, Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu, majoitus ja ravintolat, Välinevuokraus

016 841481

Baarit ja pubit, Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu, majoitus ja ravintolat, Metsästys ja kalastus, Ravintolat, Välinevuokraus, Vapaa-aika

016 844101

Huonemajoitus, Kokouspalvelut, Leirintäalueet, Matkailu, majoitus ja ravintolat, Metsästys ja kalastus, Ohjelmapalvelut, Vapaa-aika

044 2411521
Tekemistä

Muuta tekemistä

Give feedback