Tekemistä

Luonnon tarkkailu

Vuodenaikojen vaihtelu, kasvit ja eläimet tarjoavat monta mielenkiintoista tarkkailun kohdetta.

Luonnossa riittää seurattavaa ympäri vuoden

Voimakkaasti vaihtuvat vuodenajat tarjoavat erilaista tarkkailtavaa pitkin vuota. Lämpötilan vaihtelu talven ja kesän välillä voi olla jopa yli 80 C. Säästä seuraavat luonnonilmiöt, jäiden muodostuminen vesistöihin, ensilumi ja pakkaslukemat ovat monen paikallisen mielenkiinnon kohteita. Sää vaikuttaa arkisiin asioihin, kuten pukeutumiseen ja maa- ja luontaiselinkeinotöiden rytmitykseen.

Eläimien käyttäytyimisen seuraaminen antaa osaltaan osviittaa tulevasta. Koska riekko vaihtaa ruskean kesäpuvun valkoiseen talviasuun? Joko jäniksellä on karva vaihtanut väriä? Kohta sataa varmasti ensilumi.

Muuttolintujen tarkkailu, lintujen talviruokinta ja rengastaminen ovat yksi osa luonnon seuraamista. Joko pääskyset ovat tulleet? Koska käki kukkuu ensimmäisen kerran?

Kasvimaalimassa ihmeteltävää riittää keväästä syksyyn. Kevään tullen talven uinunut kasvikunta räjähtää eloon. Laji toisensa jälkeen nostaa päätään, kasvaa ja vaihtaa asuaan syksyyn päin kallistuttaesa. Marjat kypsyvät. Mihin aikaan saatiin ensimmäinen kyspä hilla? Marjojen ja sienien ilmestyminen metsään enteilee syksyä. Puiden lehdet alkavat kellastua, varvikkoon ilmestyy maaruska. Uusi talvi on taas pian tulossa.

Tekemistä

Muuta tekemistä

Give feedback