Näe & koe

Metsälappalainen kulttuuri

Sukupolvelta toiselle periytynyt kulttuuri näkyy elämäntavassa ja käsityöperinteessä.

Esi-isien ja esiäitien välittämää kulttuuriperintöä

Savukoski kuuluu vanhaan Kemin-Lapin alueeseen. Täältä löytyty monia muinaismuistokohteita, jotka viittaavat vanhaan saamelaisasutukseen. Alueella on alunperin eletty keräilyllä, metsästyksellä ja kalastuksella, jonka seurauksena eräperinteet elävät vieläkin vahvana. Peuranpyynti vaihtui aikojen saatossa poronhoitoon, joka on merkittävä elinkeino niin kulttuurillisesti kuin taloudellisesti mitattuna. Poro on ollut arktisella alueella elinehto: ravinto, kulkuneuvo, materiaali vaatteisiin ja tarvekaluihin. Poronhoitotyöt ja vuodenkierto ovat rytmittäneet elämää.

Aivan kirkonkylän tuntumassa Opastuskeskus Korvatunturin takana Kemijokivarressa sijaitsee vanha Kallioniemen seitakivi. 

Muinaismuistokohteita :

Mukkalan lappalaiskalmisto Luirojoen pohjoispuolella

Kurisijan ja Keijitsan kentät, pyyntikuopat, kalakenttä sekä seitakivi Seitajärvellä

Lappalaisasuinpaikka Nuorttijoella

Lappalaisten talvikylän paikka Pihtilammella ja Martilla

Sillankorvan kivi- ja varhaismetallikautinen asuinpaikka Kuoskussa

Kodanpohjat ja pyyntikuopat Tulppiossa

Kivikautiset asuinpaikat Tanhuassa, Kuoskussa, Kuissuvannossa, Soklissa, Seitajärvellä, Viitarannalla, Purnumukassa ja Pattasnivassa Kemijokivarressa 

 

 

 

Niliaitta mettälapissa -näyttelyssä pääset tutustumaan käsityöperinteeseen. Näyttelyssä on nähtävillä mm. karvakenkiä, pauloja ja nahkatöitä. Näyttely sijaitsee  Hotelli Samperin Savotan aulassa ja se on maksutta nähtävillä hotellin aukioloaikoina..

Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback