Näe & koe

Sotahistoriakohteet

Kiinnostaako sotahistoria? Savukosken alueella on monia sotahistoriakohteita muistuttamassa jälkipolvia menneistä tapahtumista.

Esimerkkejä Savukosken sotahistoriallisista käyntikohteista

Salpalinja

Suomen suurin rakennustyömaa Suomen Salpa päättyy pohjoisessa Savukoskelle lähelle kirkonkylän keskustaa. Panssarieste on rakennettu välirauhan aikaan  1940-1941. Kesällä 2017 kunnostettu 1,2 km pitkä Salpalinjan kävelyreitti sopii pieneksi retkikohteeksi koko perheelle.

 

Kuoskun muistomerkit

 Partisaanien uhrien muistomerkki Kuoskun kylässä päätien varressa. 

 

Seitajärven muistomerkit

 Neuvostoliiton partisaanit hävittivät jatkosodan loppuvaiheissa kesällä 1944 Seitajärven kylän. Seitajärvellä on kaksi muistomerkkiä. Partisaani-iskun uhrien muistomerkin kylän länsipuolella on suunnitellut professori Ensio Seppänen ja se on paljastettu 1979. Seitajärven kaakkoispuolella Paavonmaassa noin 4 km päässä kylästä on Seitajärven kyläläisten suunnittelema partisaani-iskussa kuolleille omistettu muistomerkki. 

 

Savukosken suojeluskuntatalon muistomerkki

 Savuskosken suojeluskuntatalossa toimi Savukosken suojeluskunta ja Lotta Svärd ry:n Savukosken osasto vuosina 1926-1944. Tuhoutuneen suojeluskuntatalon paikalla on muistolaatta nykyisen Kisakartanon tontilla Savukosken kirkonkylällä. Laatta paljastettiin 18.7.1998. Kohde kartalla:

 

Savukosken sankarihautausmaa

Savukosken sankarivainajien muistopatsas sijaitsee kirkonkylässä hautausmaalla. Patsaan on suunnitellut professori Ensio Seppänen ja se on paljastettu 1962. Hautausmaalla on myös evakkomatkalla kuolleiden savukoskelaisten muistomerkki joka on suunnitellut rajaseutupastori Veikko Lindberg.

 

Erillisosasto Saun muistomerkki

Saunakankaan entiselle varuskunta-alueelle Kemijoen rantaan pystytetty Osasto Saun muistomerkki. 

 

Lisää alueen sotahistoriasta Itä-Lapin sotanähtävyydet verkkosivuilta.

Kävijäarviot

Matkailijoiden arvio: 0 (0 arviota)
Näe & koe

Muita kohteita

Give feedback