Esimerkkejä Savukosken sotahistoriallisista käyntikohteista
Salpalinja
Suomen suurin rakennustyömaa Suomen Salpa päättyy pohjoisessa Savukoskelle lähelle kirkonkylän keskustaa. Panssarieste on rakennettu välirauhan aikaan 1940-1941. Sarvilammen P-paikan kohdalta lähtevä 1,2 km pitkä Salpalinjan kävelyreitti sopii pieneksi retkikohteeksi koko perheelle. Reitistä 0,8 km on pitkoksia. Ulkoilureittiluokitus: helppo.
Kuoskun muistomerkKI
Partisaanien uhrien muistomerkin Kuoskun kylässä päätien varressa suunnitteli professori Ensio Seppänen. Sen mahtava graniittipaasi on peräisin Salpalinjasta. Muistomerkki paljastettiin 22.7.1979. Siihen lisättiin 15.7.1994 laatta, jossa on kylässä surmattujen ja sodissa 1939–1945 kaatuneiden kuoskulaisten nimet. Neuvostoliittolainen rajavartio-osasto surmasi 3.9.1941 seitsemän kuoskulaista siviiliä ja sytytti kylän rakennuksia palamaan. Partisaanit hyökkäsivät kylään vielä myöhemmin useita kertoja. Kuoskun kylä sijaitsee noin 15 km Savukoskelta Sallaan päin.
Seitajärven muistomerkit
Neuvostoliiton partisaanit hävittivät jatkosodan loppuvaiheissa kesällä 1944 Seitajärven kylän. Seitajärvellä on kaksi muistomerkkiä. Partisaani-iskun uhrien muistomerkin kylän länsipuolella on suunnitellut professori Ensio Seppänen ja se on paljastettu 1979. Seitajärven kaakkoispuolella Paavonmaassa noin 4 km päässä kylästä on Seitajärven kyläläisten suunnittelema partisaani-iskussa kuolleille omistettu muistomerkki.
Savukosken suojeluskuntatalon muistomerkki
Savuskosken suojeluskuntatalossa toimi Savukosken suojeluskunta ja Lotta Svärd ry:n Savukosken osasto vuosina 1926-1944. Tuhoutuneen suojeluskuntatalon paikalla on muistolaatta nykyisen Kisakartanon tontilla Savukosken kirkonkylällä. Laatta paljastettiin 18.7.1998.
Savukosken sankarihautausmaa
Savukosken sankarivainajien muistopatsas löytyy kirkonkylän hautausmaalta. Patsaan on suunnitellut professori Ensio Seppänen ja se on paljastettu 1962. Hautausmaalla on myös evakkomatkalla kuolleiden savukoskelaisten muistomerkki joka on suunnitellut rajaseutupastori Veikko Lindberg.
Erillisosasto Saun muistomerkki
Saunakankaalla sijaitsi välirauhan aikana 12. prikaatin kasarmialue ja jatkosodan aikana Erillisosasto Saun tukikohta. Er.Os Sau (1942-1944) perustettiin partisaani-iskujen torjuntaan. Erillisosasto Saun muistomerkki paljastettiin Saunakankaan entisellä varuskunta-alueella v. 1996.
Lisää alueen sotahistoriasta Itä-Lapin sotanähtävyydet verkkosivuilta.