Tekemistä

Retkeily ja patikointi

Kulje omia polkuja tai vaella merkittyjä reittejä: nauti, näe, koe. Savukosken maastoista löytyy kohteita moneen makuun.

Savukosken monipuoliset retkeily- ja vaellusmahdollisuudet

Ennen retkelle lähtöä

Retkeä suunnitellessa kannattaa aina tutustua retkikohteeseen ennakkoon. Ilmoita jollekin aiottu reitti ja aikataulu. Varustaudu kunnollisin varustein, valitse vaatetus ja muut varusteet olosuhteiden ja retkikohteen mukaan. Luonnossa kulkiessasi muista kunnioittaa luontoa ja suojele sitä, älä roskaa. Älä sytytä avonuotiota metsäpalovaroituksen aikana. Varaudu siihen, että paikoin matkapuhelimien kentät saattavat olla puutteellisia. Suurin osa tässä esitetyistä retkeilykohteista on esitelty tarkemmin kohdekuvauksin Näe & koe osiossa.

 

Retkeily ja patikointi - Korvatunturi - Savukoski 5

URHO KEKKOSEN KANSALLISPUISTO

Kansallispuiston suosituilla lähialueen merkityillä reiteillä on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn ympäri vuoden. Savukosken puolella puistoa retkeily kannattaa aloittaa Kemihaarasta tai Tulppiosta. Retkeilijöitä varten on rakennettu lukuisia päivä-, autio- ja varaustupia sekä kammeja.  Puiston erämaaosilla ei ole merkittyjä reittejä lukuunottamatta Nuorttin retkeilyreittiä ja ikivanhaa Ruijanpolkua. Suosituimmilla vaellusreiteillä ja erityisesti tupien välillä on kuitenkin paikoin vankkoja polkuja. Vaikka liikkuminen kansallispuistossa on vapaata, suositellaan käyttämään olemassa olevia polkuja. Kartta ja kompassi on ehdottomasti oltava mukana ja niiden käyttö on hallittava. Kansallispuiston asiakaspalvelupisteet palvelevat ja neuvovat alueeseen liittyvissä asioissa. Savukoskella palvelee Savukosken opastuskeskus Korvatunturi.

 

KORVATUNTURIN RETKEILYREITTI

Kemihaara sijaitsee Savukosken kunnan pohjoisosassa, 107 km Savukosken kirkonkylältä pohjoiseen. Kemihaarasta kulkee merkitty retkeilyreitti UK-puistossa Korvatunturin murustalle. Reitin pituus yhteen suuntaan on 18 km. Talvisin reitti on hyvin hiihdettävissä moottorikelkan jälkeä pitkin. Mikäli haluat aivan Korvatunturille asti, on luvat haettava rajavartiolaitokselta etukäteen. Korvatunturi sijaitsee Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä, jossa saa liikkua vain luvan kanssa rajamiesten seurassa.

Korvatunturin reitti on ns. matkailupalvelureitti, jolla on mahdollista järjestää luvanvaraisia moottorikelkalla huollettuja hiihtovaelluksia. Reitin varrella on yksi tulenteko paikka sekä Vieriharjun autiotupa ja Rakitsanojalla uusi kammi. Perillä Korvatunturin Murustalla on myös tulentekopaikka. Murustalle on pystytetty Rauhanpaalu maailman rauhan merkiksi.

Paikalliset yritykset järjestävät opastettuja retkiä Korvatunturille. Talvella Korvatunturille pääsee oppaan mukana myös moottorikelkalla.

Ulkoilureittiluokitus: Vaativa

 

NUORTTIN RETKEILYREITTI

Savukosken pohjoispuolella Tulppiosta eteenpäin, UK-puiston erämaaosassa,  virtaa Nuorttijoki. Nuorttinvarren jylhissä maisemissa kulkevan maastoon merkityn reitin pituus rengasmaisesti kierrettynä on n. 40 km. Reitin varrella on tulentekopaikkoja, laavuja sekä autio- ja varaustupia, sekä kaksi näköalatasannetta, joista on henkeäsalpaavat näköalat.
”Nuorttijoki on alueen näyttävin ja vaikuttavin jääkauden muovaama jälki, joka houkuttelee puoleensa niin kalastajia kuin retkeilijöitäkin.”

Ulkoilureittiluokitus: Vaativa

 

Kivitunturin luontopolku

Kivitunturin retkeilypolku on upea päiväretkeilykohde koko perheelle. Se esittelee kulkijalleen monipuolisesti itälappilaista tunturiluontoa.

Ulkoilureittiluokitus 5,8 km perusreitillä: Keskivaativa

Ulkoilureittiluokitus Sotsonportin 4 km lisäkierrokselle : Vaativa

Katso sijainti kartasta

 

Samperin veturitie

Samperin veturitien kävelyreitti alkaa Tulppiosta ja sen toinen päätepiste sijaitsee kunnostetulla Jänesojan pumppuasemalla. Reitti on 9 km pitkä ja yhteensä 2 km siitä on pitkoksia. Reitin varrella on vielä Nuorttin konesavotan aikasia rakennuksia ja rakennelmia jäljellä. Reitin varrella on kaksi tulipaikkaa sekä liiteri-käymälä Suttikämpällä.

Ulkoilureittiluokitus: Helppo

 

ALIMMAINEN Angelvaara, TANHUA

Tutustu historialliseen palovartiointiin Angelvaaran komeissa maisemissa. Angelvaaran reitin pituus on noin 3,3 km.  Alimmaisen Angelvaaran huipulta (korkeus 335 m) on huikaisevat näkymät joka suuntaan. Reitin varressa Angelvaaran laella on vanha palovartijan maja, joka toimii autiotupana. Majalla on WC ja polttopuuvarasto, mutta säännöllistä polttopuuhuoltoa ei tällä hetkellä ole. Myös reitin alkupäässä on tulipaikka. Reitin alun märkä suo-osuus on pitkostettu. Reitti on merkitty puihin maalatun punaisin maalimerkein (merkkaus parannettu 7/2021)

Ajo-ohje: Tanhuan kylästä ajetaan maantietä n. 2,5 km Savukosken suuntaan, josta kääntyy metsäautotie vasemmalle (Kannusvaarantie), ajetaan n. 2,5 km, jonka jälkeen oikealle risteää kyltitetty metsätie, joka vie tulipaikalle.

Ulkoilureittiluokitus: Vaativa. Reitillä jyrkkiä nousuja. Sateella polku on liukas.

 

Markkinaseljän reitti, Tanhua

Tanhuan kylältä lähtee n. 5,5 km mittainen merkitty polku Markkinaselän päälle. Huipulta aukeavat hienot näkymät ympäröiville soille ja metsiin. Reitin päässä on kota polttopuineen ja wc. Paluu samaa reittiä takaisin. Reitin alkupää sijaitsee Tanhuan kylässä, metsureiden rivitalon kohdalla. Toinen n 3 km pituinen polku kodalle lähtee Tanhua-Savukoskitien varresta, vähän ennen Härmivuotsonojaa oikealle kääntyvän metsätien päästä.

Ulkoilureittiluokitus: Helppo

 

Nivatunturin palovartijan maja

Nivatunturi löytyy Pelkosenniemen ja Savukosken rajalta ja sille johtaa paaluin merkitty polku sekä Savukosken että Pelkosenniemen puolelta. Polun alkuun pääsee Kaikurannan, Matalaisentien tai Materoseläntien kautta. Näistä tällä hetkellä paras tie on Kaikurannan kautta, josta päästään Pelkosenniemen suunnasta lähtevän polun alkkuun.

Kumpaakin kautta lähtöpaikalta alkaa tolppamerkitty reitti Nivatunturin laelle. Merkityn polun pituus on molemmista suunnista n. 2,5 km. Tunturin laella on vanha palovartijan maja, tulipaikka ja käymälä. Vedenottopistettä eikä puuhuoltoa ole. Reitin tekee vaativaksi tunturin rinteen rakkakiveys, jolla ei ole portaita.

Ulkoilureittiluokitus: Vaativa

 

Salpalinja

Kunnostetun Salpalinjan pitkospuupolun lähtöpaikka on Sarvilammen levähdyspaikka, Savukoskelta Sallaan johtavaa tietä 1,5 km. Polku kulkee panssariesteen vierustaa. Sen varrelle on kunnostettu kokonaan kaksi linnoitetta: suomalainen vartiopesäke vuodelta 1940 ja saksalainen tähystys- ja konekivääripesäke vuodelta 1944.

Reitti on pituudeltaan 1,2 km, josta pitkospuita on 0,8 km. Polun varrella on penkkejä, joille voi istahtaa levähtämään.

Ulkoilureittiluokitus: Helppo

 

Tekemistä

Muuta tekemistä

Give feedback